Overslaan en naar de inhoud gaan

Golden Retriever

Vele mensen zijn als het ware verliefd op de Golden Retriever. Waarom? De Golden is een intelligente hond die zich gemakkelijk aanpast aan allerlei situtaties. Hij is op zijn plaats bij de jager en in het gezin. Hij functioneert uitstekend als blindegeleidehond. Hij houdt van spelen, zeker als het apporteer- of verstop-spelletjes zijn. Hij is niet vechtlustig, opvliegend of overdreven temperamentvol. Hij leert snel en graag, zwemt heel goed en trekt zich daarbij niks van de weersomstandigheden of het smerige water aan. Hij apporteert opgewekt en is bovendien zacht in de mond.

Een goede golden retriever is handzaam, betrouwbaar, intelligent, niet schrikachtig en hij blaft niet veel. Hij heeft wel vrij veel beweging nodig en bloeit op bij de een of andere vorm van training. Het is verstandig om, voordat er tot aanschaf wordt over gegaan, te bepalen wat er van de hond verwacht wordt.

Moet hij uitblinken op de show, op de proeven en tests voor jachthonden, bij het gehoorzaamheidswerk of in de sport...

De eerste Golden retrievers werden geboren op het landgoed van Lord Tweedmouth in Schotland (Guisachan) in het jaren 1864. In 1913 werd de eerste standaard voor het ras opgesteld en gaf de Kennel Club in Engeland het ras een eigen status. In 1920 kregen we de eerste "dual champion", een kampioen op schoonheid en in het veld. De combinatie van werk en show is mogelijk, het heet de "dual-purpose" hond, maar sommige mensen voelen zich meer aangetrokken tot het ene element dan door het andere. De serieuze fokker wil dat zijn honden op de juiste plaats terecht komen, het blijft altijd een beetje "zijn"pup, al was het maar door de kennelnaam die zo een goede reclame vormt voor zijn fokprestaties!